Gęsina z Trzeszkowa najlepsza w województwie świętokrzyskim
Potrawy z gęsiny były tematem przewodnim konkursu kulinarnego „Smaki Gęsiny”, który odbył się 16 października w Parku Etnograficznym w Tokarni. Gminę Pawłów reprezentowały Koło Gospodyń Trzeszkowianki i Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Grabkowie.
Pierwsze miejsce zajęła gęś z Kaczolandii w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Trzeszkowianki. Drugie miejsce zajęła Kowalańska Gęś na świętego Marcina w wykonaniu Zespołu Obrzędowo-Śpiewaczego Kowalanki. Trzecie miejsce należy do Wątpi po Radlińsku w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Radlinianki. Wyróżnienia trafiły do Gąski Babci Ani w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Grabkowie oraz Pierogów z Gęsiny z Suszoną Śliwką, które przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Malina w Kiełczynie.
W jury zasiadali między innymi szefowie kuchni Mirosław Ciołak i Michał Markowicz, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Tomasz Jamka, wicewójt Górna Arkadiusz Kubiec, dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej Tadeusz Sikora, zastępca dyrektora Muzeum Wsi Kieleckiej Jarosław Karyś, Elżbieta Kwiecień- Ząbek z Urzędu Marszałkowskiego.
- W konkursie brało udział 8 Kół z województwa świętokrzyskiego. Każde kolo musiało przygotować dwie gesi. Pierwsza z nich miała być upieczona według starodawnej świętokrzyskiej receptury. My zrobiłyśmy ją w majeranku, soli, pieprzu, dużej ilości czosnku i szarej renety. Druga gęś miala być już przygotowana w potrawie. Ges została wyluzowana (usunięte zostały z niej kosci) i była faszerowana żołądkami, wątróbką, filetem drobiowym oraz duża ilością natki pietruszki. Całość dopełniały ziemniaki pieczone w mundurkach, faszerowane twarogiem i kwasnym mlekiem. Dodatkowo serwowaliśmy czerwone buraczki pieczone w piekarniku - mówi Monika Bado z Koła Gospodyń Trzeszkowianki.