Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia
W naszym przedszkolu 8 listopada, obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia. Była to wspaniała okazja do rozmowy z dziećmi na temat zdrowego stylu życia, a zwłaszcza roli owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów w codziennej diecie. Przedszkolaki tego dnia przyniosły do przedszkola swoje ulubione owoce i warzywa, by wspólnie przyrządzić pyszne i zdrowe przekąski.
Na początku wszyscy razem przygotowaliśmy świeży sok owocowo-warzywny, używając sokowirówki. Dzieci z radością obserwowały, jak wrzucane przez nich jabłka, marchewki, pomarańcze i inne smakołyki zamieniają się w sok, który potem wspólnie wypiły. To była świetna okazja, by porozmawiać o tym, jak ważne jest picie świeżych, naturalnych soków, zamiast tych kupowanych w sklepach, które często zawierają dużo cukru.
Następnie wszyscy zasiadli przy stole, na którym znalazły się kolorowe owoce, warzywa oraz chleb wieloziarnisty. Każde dziecko miało okazję zrobić własną kanapkę. Były tam do wyboru ogórki, pomidory, sałata, a także ser i szynka. Przedszkolaki z wielką radością komponowały swoje kanapki, ucząc się jednocześnie, że posiłki przygotowane samodzielnie smakują jeszcze lepiej! Po skończonej pracy wszyscy z apetytem zjedli swoje własnoręcznie przygotowane kanapki, popijając je sokiem.
Na zakończenie dnia dzieci poznały piramidę zdrowego żywienia. Omówiliśmy, co powinno znajdować się na talerzu, a co najlepiej jeść tylko od czasu do czasu. Nasi milusińscy dowiedzieli się, że owoce i warzywa, a także pełnoziarniste produkty, powinny stanowić podstawę codziennej diety. Potem wzięli udział w zabawach na dywanie związanych z tematyką zdrowego żywienia. Były zabawy ruchowe, zagadki o owocach i warzywach oraz „koszyk zdrowia”, w którym dzieci segregowały produkty na te zdrowe i te mniej zdrowe.
Ten dzień był pełen zabawy i nauki. Przedszkolaki zdobyły nowe doświadczenia, dowiedziały się, jak ważne jest zdrowe odżywianie, i zrozumiały, że wspólne przygotowywanie posiłków to także świetna zabawa. Wierzymy, że takie doświadczenia w przyszłości pomogą im dokonywać zdrowszych wyborów żywieniowych!
Opracowały: Małgorzata Koprowska, Małgorzata Wilczyńska